Ing. Martin Svoboda nám představuje Snow Huskies

10.1.2018
Smart Network

Popište nám, Martine, Váš největší koníček, lásku a vášeň Vašeho života. :-) Snow huskies…

Ano, přesně tak, není to ani tak koníček jako vášeň, to mě opravdu vystihuje, protože našim pejskům věnuji veškerý svůj volný čas, kterého sice díky rozšiřujícímu se podnikání a stavbě domu v poslední době zase tolik není, ale mají se u nás pejsci dobře. Spousta mých kamarádů říká, že by chtěli být v příštím životě haskounem u Svobodů a i zájemci o štěňátka říkají, že je to u nás prostě jiné a je vidět ta láska k pejskům.

Jinak pejsky a sport s nimi mám moc rád, je to pro mě takový ventilek, který mi pomáhá vypustit negativní energii a cíle s nimi spojené, mě pohánějí dále i v podnikání. Třeba teď stavíme nový domov pro moji rodinu a pejsky a vše se řídí podle nich, pozemek u lesa, uspořádání budov na pozemku apod.

 

V čem je chov těchto pejsků specifický? Potřebují nějaké speciální podmínky?

Starost o tyto pejsky je celodenní záležitost, vyžadují hodně péče, i když jsou to bezúdržboví psi, jsou to hodně společenští psi a jsou rádi s lidmi, jsou to prostě takoví tuleni. Sport s nimi, případně závody jsou jen špička ledovce a uživit takovou rodinu je finančně dost náročné, je to mnohem dražší než golf :-)

Musí v tom také jet prostě celá rodina, bez pomoci ostatních to nejde a sám bych to nikdy nezvládl. Start osmihlavé smečky potřebuje vždy nějaké ruce navíc a když jsem třeba na schůzkách, tak pejsci potřebují zhruba ve stejnou dobu nakrmit, protože umí „poznávat hodiny“ a musí s tím někdo pomoct.

 

Kdy jste s chovem začal a co Vás k tomu přivedlo?

S chovem haskounů jsme začali s taťkou před 23 lety, jezdívali jsme spolu na kole, ale on už se dnes s velkým spřežením bojí a jezdím jen já. Měli jsme prvního haskouna, pak mu koupili kamarádku a měli první štěňátka a najednou jsme doma měli 4 hafany do saní, jezdili jsme s nimi i doma, protože býval sníh, dnes už to nejde a doma jezdíme jen na kolečkách – tedy s károu nebo na kole či koloběžce a za sněhem jezdíme na hory. Pejsci mají své auto a také speciální vozík, ve kterém bydlí. Dnes moji lásku sdílí i moje žena a máme velkou sibiřskou rodinu ;-)

46d53657c789.jpg 8f3e3d9ac864.jpg

Vy nejen, že huskouny chováte, ale také závodíte se psím spřežením. Kde se závody konají a jak to celé probíhá?

Ano, máme chovatelskou stanici Snow Huskies pátým rokem a každý rok máme jeden vrh štěňátek. Závodíme na MIDových závodech, což jsou závody na střední délce tratí, což je na podzim na káře kolem 30 km a v zimě na saních 40-50 km v jednom kole. Závody jsou většinou o víkendu a jsou dvoukolové.

Dříve jsem závodil také na kole či koloběžce, ale to jde jen se dvěma psy, později se čtyřkou na tříkolce a dnes tedy s osmičkou či příští rok s desítkou na čtyřkolce – speciální kára, kterou pejsci táhnou a já jím případně pomáhám. Když je potřeba, můžu i někoho svést, stejně jako v zimě na saních.

 

Kde Vás můžeme navštívit a můžeme se s Vámi třeba i projet?

Bydlíme kousek od Prostějova a můžete se za námi přijet podívat skoro každý den, protože s pejsky pořád někdo je. Trénink trvá cca hodinu denně, pokud to počasí dovolí, zbytek dne pejsci odpočívají. Nejlepší je samozřejmě jízda na saních, když přejí sněhové podmínky, tak ujedeme třeba necelých tisíc kilometrů na saních za zimu a za celý rok naběháme cca dva tisíce kilometrů celkem, přes léto pejsci totiž neběhají, ale odpočívají, mají prostě prázdniny. Já se udržuji v kondici přes léto sám a na podzim běháme spolu a užíváme si chvilky, kdy jsme jen já, psi a klid a pohoda :-)

Děláme pro zájemce také jízdy se psím spřežením, na podzim či v zimě si nás mohou objednat. Buďto jedou s námi nebo řídí sami spřežení a já jedu s nimi na kole či běžkách, abych jim pomohl spřežení ovládat. Připravujeme v novém bydlení také husky víkendy, ale zatím neprozradím podrobnosti.

 5caeb0035025.jpg  7d0465b3e94d.jpg

Kolik pejsků aktuálně máte?

Momentálně máme osm dospělých holek a dvě malé. Máme jen holčičí spřežení, v mnoha ohledech je to jednodušší a v některých zase složitější. To je také můj cíl, desítka haskounů, to už je hezká projížďka a od letošního roku už si budeme nechávat vždy jen jedno štěňátko, abychom během deseti let kompletně obměnili smečku – myšleno tu tahací. Ostatní holky už budou jezdit jen pro zábavu třeba s mojí ženou, která s nimi začíná, protože budou klidnější a pomalejší a budou v psím důchodu.

 

Pokud se pomyslně chcete projet na saních se psím spřežením před monitorem svého počítače, pak shlídněte toto krátké video :-)

Ing. Martin Svoboda

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace