Jak v krátké chvíli nepřijít o všechny jistoty a úspěšně zvládnout životní nástrahy

6.2.2015
Smart Network

Ve skutečnosti - jeho primárním účelem je chránit nás při náhlých finančních výpadcích. Tzn. v případě dlouhodobé nemoci nebo úrazu, kvůli kterému skončíme na nemocenské a dostaneme jen 60% své mzdy. Nebo taky pro případ, když bychom se stali invalidními (viz tab. poklesu příjmu při invalidním důchodu). V tu chvíli zaznamenáváme největší pokles v našem příjmu.

Možná vás napadá něco jako: „Celý život jsme byli zdraví, nemáme v rodině žádné nemoci, proč bychom se tedy měli zajišťovat pro tyto případy?“ nebo: „Myslím výhradně pozitivně a jsem si jistý, že se mi nic nestane.“

 

Na tohle mám jedinou odpověď. Příběh, který se skutečně stal. Událost natolik silná, že ovlivnila i můj život.

Je to pár let zpátky. Mojí mámě bylo v té době asi 37. Kdokoliv nás viděl společně, hádal, že jsme kamarádky nebo ségry. Rozhodně ne matka s dcerou. Mamča totiž žila zdravě – stravovala se pravidelně, ovoce a zelenina, jogurtové kultury, vitamin C a zinek, dostatek spánku – nic z toho jí nechybělo. Měla kolem sebe milující rodinu, dělala práci, která ji bavila. Asi proto vypadala stále tak mladě.

To bylo před 7 lety. Dnes pobírá invalidní důchod 3. stupně, je na vozíčku, zcela závislá na pomoci svých nejbližších. Připadá mi to být tak nefér! Ale nemoc si nevybírá. Ve špatnou chvíli na špatném místě - chytila plicní chlamydie, nemoc, která se přenáší kapénkově (kašlem). A ta spustila vlnu dalších problémů, které přerostly právě v  invaliditu.

Většinu její pracovní doby tvořila kancelářská práce. Nemyslela si, že by měla kdy problém ji vykonávat, ale dokážete si představit, že během prvních 2 dní chřipky děláte třeba jen administrativu? Jakoby měla zákeřnou chřipku. Takhle se cítí pořád. Pracovat v takovém stavu lze jen stěží.

Navíc, umíte si představit, jak pokles z 20 000,- na 9 500,-* zamává s rodinným rozpočtem? *(Pokles u OSVČ může být vyšší než u zaměstnanců.)

Tenhle příběh se týká každého z nás. Všichni totiž máme nějaké závazky. Ať už v podobě hypotéky, dětí nebo jakýchkoliv snů. Sníte o domku se zahradou? Cestě kolem světa? Dovolené v Karibiku? Novém BMW? Ať už je ten váš sen jakýkoliv, všechny mají jednoho společného jmenovatele – a tím jsou peníze. Pokud je nemáme, je jen malá pravděpodobnost, že si třeba jen některý z nich splníme.

Náš příjem ovlivňujeme právě my, ale ne z celých 100%. Taková situace, jako nemoc, může výrazně znepříjemňovat naši životní situaci nejen po zdravotní, ale i po finanční stránce. Tyto finanční dopady přitom můžeme eliminovat. Jak? Zejména správným nastavením životního pojištění.

V praxi se až příliš často setkávám s pojištěními na úraz. Podle OSSZ však skončí v invalidním důchodu následkem úrazu jen 8% lidí. Zbylých 92% má problémy způsobené nemocí. Ze statistik zároveň vyplývá, že nám ročně přibývá cca 30 000 invalidních důchodců. Podobně vypadají i statistiky pracovní neschopnosti, kdy v drtivé většině případů byli Češi v pracovní neschopnosti právě následkem nemoci (viz graf).

Další, s čím se v praxi setkávám, jsou příliš nízké pojistné částky. Jejich výše by vždy měla odpovídat vašemu příjmu a době, po které je nutno tento výpadek krýt. Např. při měsíčním příjmu 20 000 Kč by měla být výše krytí pro pracovní neschopnost nastavena na min. 250 Kč/denně. Je-li vám 35 let, vaše pojištění invalidity by mělo krýt minimálně 2. a 3. stupeň a to ideálně ve výši 1 000 000 Kč.

Jakým způsobem zajišťujete svůj příjem vy? Je pro vás vaše smlouva „statisticky výhodnější“? Aktualizujete své smlouvy na základě aktuální životní situace nebo vám už pár let leží v šuplíku?

Chcete mít o své finance dobře postaráno?
Zavolejte mi na 775 124 463 nebo napište e-mail na lucie.bartonova@partners.cz a přijďte na nezávislou konzultaci.

 

Lucie Bartoňová

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace