Jste sami sebou?

13.5.2015
Smart Network

Pokud jste si na některou z těchto otázek odpověděli záporně, je pro vás těžké nebo až nemožné, být sami sebou. Možná máte pocit, že takoví, jací jste, nemáte pro druhé příliš velkou hodnotu a že druzí vědí věci většinou lépe než vy. Přijali jste za své, že odmítnutím byste mohli lidem ublížit nebo je zklamat. Nesouhlasit by se nemuselo vyplatit. Patrně si říkáte, že na vaše názory a postoje nikdo ani není zvědavý.

Nízké sebevědomí 

Všechny tyto skutečnosti jsou projevem nízkého sebevědomí. Sebevědomí je hluboce zakořeněný postoj a určitě jste již vypozorovali, že každý člověk má tento postoj jiný. Se sebevědomím se totiž nerodíme, ale budujeme si jej především v dětství. Největší vliv na něj má způsob výchovy našich rodičů, chování sourozenců a učitelů. Tito lidé jsou nám nejblíže v době, kdy se každému z nás zcela individuálně utváří emoční nastavení mozku.

Právě kvůli různorodosti vlivů našich nejbližších vznikají naše rozdílné pohledy na svět i rozdílná míra sebedůvěry, která nás potom provází celým životem. Jistě jste si sami na sobě také všimli, že některé situace a pocity se vám v životě opakují. Už tu jednou byly a jsou tu zase, byť v trochu jiné podobě. I to je projevem emočního nastavení, které nejenže kvalitu života člověka formuje, ale také se neustále opakuje. Emoční nastavení je naší životní realitou a pravdou.

Emoční nastavení

Vaše emoční nastavení, které v dětství vzniklo bez vašeho přičinění a jen tím, že jste vyrůstali s lidmi, s jakými jste vyrůstali, lze změnit! Pro spoustu lidí je to jedna z nejlepších zpráv v jejich životě, protože pro ně v současnosti svět není moc růžovým místem k bytí. Pokud máte dost toho, jak se v životě cítíte a jakou realitu kolem sebe máte, změňte to! 

Je to možné, je to osvobozující a je to nádherné, když jste spokojení se svým životem. Pocit zdravého sebevědomí je pro všechny dostupný a měl by stát i normálním a běžným. Bohužel díky emočním nastavením, vzniklým v dětství, je to mnohdy jinak. A co v dětství vzniklo, chce dnes trochu práce vedoucí ke změně.

Jak chutná změna?

Vezměme projevy nízkého sebevědomí uvedené na počátku tohoto článku a obraťme je o 180 stupňů.  Vžijte se do situace, kdy máte přirozeně za své, že rádi říkáte, co si skutečně myslíte, a pro druhé má váš názor hodnotu. Ostatní vás přirozeně přijímají i s vašimi názory. Vaše postoje mohou být odlišné, popřípadě můžete říct i „ne“, protože tím dáváte okolí najevo, kdo jste vy a můžete se klidně lišit.

Když něco říkáte, cítíte se u toho výborně, protože mluvíte v souladu s tím, co si skutečně myslíte. Vaše odmítnutí nebo nesouhlas ostatní klidně přijímají a považují za normální, protože lidé přece mají odlišné názory. A pojďme ještě dál. Vaše odlišné názory druhé mohou obohatit a rozšířit jim obzory, mohou jim pomoct.

Uzdravte své sebevědomí s koučem

Líbilo by se vám to nějak takto? Tato změna vašeho myšlení je možná a naprosto reálná. Může mít různé podoby a záleží jen na vás, jak konkrétně bude vypadat právě ta vaše. Na každý pád to bude zcela opačně vůči projevům nízkého sebevědomí. Začněte prací na sobě se svým koučem nebo přijďte na workshop Uzdravte své sebevědomí, kde se naučíte, jak své sebevědomí zvýšit. Začněte být sami sebou!

Marta Němečková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu se mnou?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace