Martin Dobrovolný představuje svoji práci fotografa

5.3.2018
Smart Network

 

Pane Dobrovolný, kdy jste začal s fotografováním a od kdy se mu věnujete naplno i pracovně?

Začátek nedokážu určit úplně přesně, ale fotografování se věnuji v úhrnu už asi 20 let. Ani hranice, kdy se fotografování stalo hlavní náplní mé činnosti není také úplně ostrá. Nejdříve to začalo čistě jako koníček, pokračovalo to přes občasné přivýdělky na vybavení až do fáze, kdy jsem se několik let při zaměstnání věnoval zároveň i zakázkovému focení. Pracoval jsem 10 let v marketingu a i tam byl pro mé focení prostor. Vlastně se to skvěle doplňovalo, dělal jsem fotky do našeho firemního časopisu, reportáže z akcí apod. Až teprve nedávno jsem se rozhodl jít na volnou nohu, abych se mohl naplno věnovat tomu co mě opravdu baví.

 

Nabízíte i focení na svatbách či firemních večírcích?

Ano a nejen to. Fotím také na konferencích, seminářích, školeních… Ono si dnes stále více lidí uvědomuje, jak důležité je své akce dobře propagovat a kvalitní reportážní fotky zde hrají nezastupitelnou roli. Sebelepší akce když je nekvalitně nafocená tak hodně ztrácí. Je to i takové zúročení práce těch lidí, kteří na přípravě pracovali.

Rád bych zde vyzdvihl i portrétní focení, kterému se také věnuji. Například dobrý firemní portrét se v dnešní době stává doslova nepostradatelným doplňkem podnikání a hraje velkou roli v tom, jak se firma prezentuje a jaký zanechá první dojem.

 

Disponujete ateliérem, kde je možné tématicky fotit?

Ano, mám takový menší domácí ateliér se zábleskovými světly a barevnými pozadími. Hodí se, když někdo potřebuje opravdu takový vyloženě hodně formální business portrét. Jinak klasické ateliérové fotky považuji ve většině ostatních případů tak trochu za přežitek.

Raději se snažím fotit v přirozenějším prostředí, protože i ono o člověku hodně vypovídá.

 

Co Vás na focení nejvíce baví?

Dá se říct že všechno. Poznávám takto nové a zajímavé lidi a to je často velká inspirace. Zároveň mám i trochu pohybu, který miluji a nesedím jen v kanceláři u počítače. Baví mě celý ten proces, od zjištění potřeb zákazníka, přes plánování, samotné focení a zpracování fotek. Je pro mě skvělý pocit, když vidím, že se to povedlo a pomohl jsem někomu v jeho profesní dráze, v realizaci nějakého jeho snu. Mám pak pocit naplnění, že to vše má smysl. Jsem člověk, který jde rád do hloubky, není to pro mě o tom, udělat někomu jen pěkné obrázky. Vždy se snažím dát tomu něco víc a doufám, že je to na mé práci alespoň trochu znát.

 

Čím myslíte, že se odlišujete od konkurence? 4722f506c73d.jpg

Asi tím, že nemám žádnou konkurenci. :) V konkurenci nevěřím, věřím se spolupráci. Vždycky jsem to takto cítil, i když to často nebylo moc chápáno. Odlišuji se už ze své podstaty tím, že jsem sám sebou a každý jsme jedinečný. Zároveň si myslím, že dokážu skvěle rozpoznat potřeby lidí a mohu je tak snáze naplnit. Dokážu se na věci podívat z mnoha pohledů a najít to nejlepší řešení.

 

Prozradíte nám na sebe ještě něco dalšího?

Že se focení „překvapivě“ věnuji i ve volném čase, tentokrát své volné tvorbě, převážně portrétům. Ty si můžete prohlédnout pod článkem. Také rád cestuji, chodím pěšky, miluji umění, moře, hory, dobré víno…

 

Jak dlouho jste členem klubu Smart Network a co Vás do tohoto klubu přivedlo?

Členem jsem teprve od ledna a přivedla mě tam právě ona neformální přátelská atmosféra, poznávám tam spoustu skvělých a inspirativních lidí.

 

Více se dozvíte na mém webu ZDE.

 

 

Martin Dobrovolný

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace