Networking zase trochu jinak aneb Křtíme knihu

31.5.2015
Smart Network

Jak se dělá křest?

Tak trochu jiný networking si Smart Network připravil na čtvrteční večer 28. května. Kromě zajímavé konverzace a získávání nových kontaktů u vína a drobného občerstvení čekalo účastníky akce také 8 zajímavých podnikatelských příběhů z různých oborů a jedna kniha shrnující ve čtivé a jednoduché formě překážky, se kterými se v začátcích podikání potkali snad všichni. Večer zahájila jednatelka Smart Network a moderátorka večera, Ing. Gabriela Mrkvicová, milým uvítáním, představením autorky křtěné knihy Martiny Václavíkové a také upozorněním, že program akce bude tak trochu překvapení. 

"Pořadí hostů je tajné, jisté ale je, že jich nakonec vystoupí osm, a to je podle mě skvělé," pochvalovala si Gabriela. Už od prvních zahajovacíh vět se večer nesl ve znamení uvolněné přátelské atmosféry, smíchu a vtipu. "Až skončíme, budu ráda, když ještě posedíte dole v restauraci. Taky jsem na dnešek objednala takový menší ohňostroj na Špilberku, tak bychom se mohli společně podívat." 

"Nelze sedět na mnoha židlích, ale jedna je zase málo"

Kniha líheň podnikatelských nápadů byla za potlesku všech přítomných pokřtěna sklenkou šampaňského a autorka jako malou ochutnáku přečetla úryvek z první kapitoly. A to už byl čas pro prvního hosta. Začalo se hezky od domácího - spolumajitele Restaurantu Mitrovski - Ing. Františka Maďara. Kromě úspěšné restaurace totiž spoluvlastní i firmu Sonea s fotovoltaikou, kdysi také sehnal dotace na opravu a rozběhnutí penzionu. Jeho podnikatelský příběh rozhodně není nudný. Jak sám říkal, člověk by se měl věnovat méně věcem, aby je mohl dělat pořádně. "Ale jedna židle mi zase byla málo. Penzion jsem proto prodal, ale k restauratérství jsem se zase moc rád vrátil." Co je podle něj klíč k úspěchu? "Je potřeba dělat to pro lidi, když jde člověku jen o kšeft, zákazníci to poznají a nebudou se vracet." Při vší skromnosti by se ani nepochlubil, že chladíci systém na víno, který jsme mohli vidět v akci na stole je vlastně jeho vynález. Naštěstí to na něj prozradila pohotová moderátorka. 

Práce musí člověka především bavit

Jako druhá promluvila Lenka Cacková, která se k současnému podnikání dostala přes mnoho jiných projektů. Až v poslední době se ale může živit tím, co ji opravdu naplňuje. Principálka divadla Netratrdlo, zakladatelka a provozovatelka franšízy Trdlohrátky a také mentorka a lektorka vyprávěla o své často trnité cestě s lehkostí a nadhledem, který byl až záviděníhodný. "Jsem vděčná, že můžu dělat to, co mě opravdu baví. A co bych poradila ostatním? Využít náhody kolem vás a chytnout šanci za pačesy, stojí to pak za to." 

"Peníze časem vždycky přijdou, ale nejsou to hlavní"

Že dělat práci pro radost a se zaujetím se vyplatí, potrvdil i Ondřej Coufalík. Jeho internetová služba Survio, která pomáhá vyrobit a distribuovat jednoduché dotazníky i komplikované výzkumy, má dnes uživatele ve více než 120 zemích světa na 6 kontinentech. Jeho příběh potvrzuje i to, že cesta k úspěchu většinou nebývá zrovna procházka růžovým sadem. "S projektem jsme začínali čtyřikrát. Třikrát jsme zahodili veškerou práci a začali nanovo, jednou nás zachránila půjčka, podruhé investor. Kdyby nás to nebavilo, nikdy bychom se tolikrát nezvedli." Kvitoval i názor Františka Maďara, že je důležité nedělat práci jen pro peníze. "Ony časem vždycky přijdou," uzavřel své vyprávění.

"Není ostuda padnout, ale zůstat ležet"

Podle Vladimíra Kleschtě z firmy Welko Team, s.r.o. je při podníkání potřeba pozitivní myšlení a odvaha jít si za svým. Zdůraznil i to, že není ostuda na své cestě padnout, ale zůstat ležet. Další úspěšná žena, která se podělila se svým příběhem, byla Ing. Mgr. Andrea Ungerová, ředitelka společnosti Hošek Motor a.s. Někdo by z jejího vyprávění mohl říct, že k vedení firmy se 120 zaměstnanci a obratem 1,7 miliardy za rok ji přivedlo několik shod okolností. Ona však věří, že v životě nic není tak úplně náhoda. "A i když to není moje firma, za těch 10 let mám pocit, že je to tak trochu moje dítko." 

Originalita, jedinečnost i vstřícnost

O doslova sladkém podnikání vyprávěla Ing. Jarmila Křížová, majitelka cukrářství a perníkářství Pusinka. Úspěch firmě zajistila jak originalitou a jedinečností výrobků, tak vstřícností vůči zákazníkům a servisem jako jsou dorty (doopravdy!) na počkání. Její příběh je také důkazem toho, že někdy je dobré jít vlastní cestou. "Rodiče nechtěli, abych podnikala. Dnes snad můžu říct, že jsem udělala dobře, když jsem neposlechla." 

Posledním řečníkem byl psycholog Dr. Petr Pacher z Institutu aplikované psychologie, který pak všechny myšlenky večera hezky shrnul. "Klidně seďte na 5 židlích a mějte 200 zaměstnanců, pokud Vám to bude dávat smysl. Když se ráno vzbudíte s úsměvem a těšíte se do práce a večer máte pocit, že to za něco stálo a že je to dobré." 

Osm podnikatelů. Osm oborů. Osm odlišných cest. Přesto se na mnoha věcech shodli. Je třeba využít šancí, které se člověku naskytnou, nebát se šlápnout vedle i upadnout, ale vždycky vstát a jít dál za svým. A pokud pak děláme to, co baví nás a pomáhá druhým, je to ta největší odměna. 

 


Všichni účastníci akce si křtěnou knihu odnesli jako dárek od Smart Network i s podpisem autorky (někteří dokonce i s podpisem jednatelky Smart Network, Gabriely Mrkvicové). Pokud byste i Vy měli o knihu Líheň podnikatelských nápadů zájem, můžete si ji za 150 korun koupit v kanceláři Gabriely Mrkvicové na Veletržní 13, Brno 603 00 (ve druhém patře nad Restaurant Mitrovski). 

Adéla Hájková - redakce

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientů k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace