Nová novela zákona o úvěrech už na podzim!

5.9.2016
Smart Network

Čeká vás rozvod či rozchod a máte společně nemovitost na hypotéku? Jednoduché řešení je, když jeden z partnerů si nemovitost i s hypotékou nechá a druhý se vyváže. Musí však prokázat, že sám je schopen hypotéku splácet.

To bývá většinou základní kámen úrazu. Ani jeden z partnerů nemá na to, aby nemovitost splácel sám nebo ani jeden z partnerů nechce v nemovitosti bydlet. Proto přijde na řadu prodej. Pojďme se podívat jaké poplatky a sankce musí klienti většinou zaplatit.

 

Příklad o kolik můžete přijít 

Pepa a Marie jako manželé dlužili bance na hypotéce skoro 2 mil Kč za byt, který pořídili v hodnotě 2,6 mil Kč. Hypotéka trvala lehce přes dva roky a necelé tři roky zbývaly do konce fixace. Poplatek za předčasné splacení hypotéky banka vyčíslila na 248.000 Kč.

Z prodejní ceny 2,6 mil Kč zaplatili:

  • 2 mil Kč umoření hypotéky
  • 248 tis. Kč sankce bance za umoření hypotéky
  • 90 tis. Kč provizi realitní kanceláři za zprostředkování  
  • 104 tis. Kč daň z převodu nemovitosti 4 % 

Po prodeji nemovitosti jim zbyde 158 tis. Kč (do společného bydlení vložili cca 550 tis. Kč vlastních zdrojů a 2.050.000 Kč byla hypotéka).

Banka dostala úroky za dva roky ve výši cca 100.000 Kč za nedodržení podmínek hypotéky jí zaplatili další sankci 248.000 Kč. Suma sumarum, banka si přišla na pěkných 350.000 Kč.

Celkem klienti vložili 550.000 Kč ze svého a dále zaplatili 100.000 Kč na úrocích. Dělit si budou rovným dílem 158.000 Kč, které zbyly z prodeje nemovistosti.

 

Už brzy ušetříte!

Novela zákona o úvěrech,  která vstoupí v platnost na podzim roku 2016 bude mít tyto zásadní dopady pro hypotéky.

  1. Každý rok bezplatně bude klient moci zaplatit 25 % dlužné částky hypotéky bez sankce (vztahovat se bude na nově uzavřené hypotéky).
  2. Nově lze doplatit předčasně hypotéku bez sankce (dnes se běžně sankce za předčasné splacení pohybuje okolo 5 % z dlužné částky za každý rok do konce fixace). Banky si budou moci účtovat pouze tzv. účelně vynaložené náklady (tj. administrativní náklady na zpracování žádosti, či náklady, které měla banka s tím, že peníze si někde sama musela pořídit).
  3. V případě těžké životní situace dlužníka (umrtí, dlouhodobá nemoc, invalidita), která bude mít za následek nemožnost splácet, nebudou účtovány poplatky vůbec.
  4. Při předčasném splacení hypotéky z důvodu prodeje budou banky účtovat max. poplatek 1 % z předčasně splacené částky.

Většina změn začne platit až vejde nový zákon v platnost, pro již běžící hypotéky začnou změny platit novým fixačním obdobím. Novela přinese úspory pro klienty v řádech deseti až sta tisíců. Na ušlých ziscích se budou chtít banky zahojit pravděpodobným zvýšením úrokových sazeb.

Jana Krepindlová

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace