Starého psa novým kouskům (ne)naučíš

14.3.2018
Smart Network

 

Také znáte toto rčení? V lidské řeči používáním zdomácnělo. Upřímně velmi nechápu proč. Možná jej používáme jako výmluvu nejspíš proto, abychom se nemuseli učit něco nového. Je pravdou, že je to pohodlnější a méně náročné. Ale život je přeci velmi krátký na obdobné lenošení. Tím, že máme možnost se něco nového naučit, se rozvíjíme a rosteme. Vezměme si příklad z přírody.

 

bffa4d50ec66.jpgFalcovi, mému nejlepšímu psímu příteli, je nyní 16 let. Velmi krásný věk na amerického kokršpaněla. S tréningem povelů jsem spolu začali od té doby co jsem si ho přivezla domů. Když mluvím o tréninku, myslím tím komunikaci se psem, ne tvrdý přístup jak jej mnohdy známe. Byl štěnátko a velmi rychle se učil. Trénovali jsme hrou. Byla to zábava jak pro mě, tak pro psa.

Když mu bylo 7 let, začali jsme chodit spolu agility tréningy. Agility jsou parkury pro psy. Psi skáčou přes překážky, prolézají tunelem, šplhají na lávky nebo překonávají houpačku.

Každý pes v každěm věku se toto může naučit.

 

Veřte, že ve Falcových 7 letech jsem si mohla říct, že “starého psa novým kouskům nenaučíš.” Ale neusnuli jsme na vavřínech pokročilejšího věku. Nicnedělání nás nebavilo. Užívali jsme si tréninků. Jezdili jsme po závodech pro radost, ne pro výkon. Užívali jsme si, že můžeme být spolu. Na toto období velmi ráda vzpomínám. Občas jsme vyhráli. Občas vypadal náš výkon velmi legračně. To bylo v případech, kdy se Falco rozhodl, že trať parkuru je příliš nudná a tedy skákal přes vše, co mu příšlo do cesty. Měl z toho velkou radost a rozhodčí vyloudil úsměv na tváři. Starší pes a přeci se dokáže naučit vše potřebné. Nic není překážkou, pokud v sobě máte nadšení.

 

Když bylo Falíkovi asi 14 let, tak začal přícházet o sluch. Nebylo to příjemné období, protože jsem byla zvyklá na něj volat hlasem. To ovšem již nepomáhalo. Na štěstí jsem Falca odmalička vychovávala i ukazováním, jakousi znakovou řečí (knížka Znaková řeč pro psy Vám odkryje více). Při každém povelu jsem používala symbol=znak, aby si povel spojil s nějkým posunkem rukou či mým postojem. Během agility jsme naši znakovou řeč ještě prohloubili. A proto ve chvílích bez sluchu nenastal žadnýf54095465387.jpg problém v naší komunikaci. Falco nemusel chodit na vodítku jenom proto, že neslyší. Možná jenom pro vysvětlení – Falco se vždy raději choval slušně a zodpovědně, než být uvázaný na vodítku. Vodítko pro něj bylo ponižující.

 

Ale doba i přístupy se mění. Před řadou měsíců se začal zhoršovat i Falcův zrak. Se vším co přichází se stářím se ale musíme vypořádat. Jak je to v přírodě zařízeno - organizmus, když musí, tak se přizpůsobí i takto nepříjemné situaci. Nebojuje. Najde cestu, jak žít naplno i za těchto okolností. Najednou pro Falika začalo být vodítko oporou. Dal mi maximální důvěru při procházkách a navigaci kudy jít. Obdivuji jeho statečnost s jakou se vrhá do každého dne šera a tmy, jak sprintuje na procházkách, i když okolí již nemůže pořádně vidět ani slyšet. Je to pro mě veliká pocta být mu oporou. Ráda jsem se zhostila tohoto úkolu. Vděčně mu tak vracím veškerou podporu, kterou mi on dával celý jeho život. Je sice starý, ale naučil se vnímat vodítko pro potřeby zatáčení při změně směru. Naučil se na povel vodítkem zvedat tlapku při vycházení či scházení s obrudníku. Všechny tyto nové úkony se naučil, protože ví, že mu zjednoduší a zkvalitní život. Nemuseli jsme se tyto nové povely učit. Mohla jsem to nechat být a říci si, že je příliš starý na to, aby se učil novým věcem.

 

Falco je důkazem, že nikdy není pozdě se začít učit něco nového. Neusnul ve své pohodlnosti. Užívá si života i v situacích, kdy by mnozí z nás ztrácí víru v život a již pouze upadali v beznaděj. Přirozeně ví, že učení přináší nejen vlastní růst a radost, ale také spoustu možnosti žít život na plno v jakékoliv situaci. Jsem ráda, že nám příroda ukazuje svá moudra. Je pouze na nás jak s tímto vzorem naložíme. Můžeme pro sebe mnohé udělat. Žít svůj život naplno v každém okamžiku.

 

Nechám na vás jaké ponaučení či motivaci si z Falcova příběhu vezmete. Pro mě je jeho příběh motivací

                        * užívat si každý den, každé chvíle,

                        * nikdy nezpohodlnět,

                        * mít nadšení se něčemu učit,

                        * hledat možnosti v každé situaci.

Jsem velmi vděčná, že Falca vedle sebe mám jako příklad optimismu a víry v život.

 

Michaela Drábková (www.cloudless-life.com)

 

Pokud Vás článek zaujal, podívejte se i na další :-)
 
 
Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace