6 tipů pro práci se vztekem od Chris Seraphie z Fractal People s. r. o.

7.7.2021
Smart Network

Hněv, zlost či vztek je sice přirozená emoce, ale někdy může forma vyjadřování těchto pocitů výrazně ovlivnit nejenom osobní či pracovní vztahy, ale i mentální a fyzické zdraví. Níže je uvedeno 6 tipů, jak se vztekem pracovat.

1.    Analyzujte zdroj vzteku koučovacími otázkami

Prvním bodem je uvědomit si, že emoce prožíváme díky evolučnímu vývoji. Vztek vzniká ve spojitosti s ohrožením (a na něj se váže reakce útok či útěk nebo ustrnutí) a slouží např. k vymezení hranic či k ochraně. Na druhou stranu může být zlost nevědomá reakce na opakující se zkušenost z dětství, což lze změnit např. NLP technikami (NLP je zkratka pro neurolinguistického programování). Abychom lépe nalezli zdroj vzteku, je dobré si položit následující otázky:

  • Je možné, že si pomocí vzteku vymezuji hranice a učím se říct ne? Nebo je tu něco, co mně chybí?
  • Co mně skutečně vadí na celé situaci? Co mě to učí a co chci místo toho?

2.   Uvolněte vztek postupně činností, co vás baví

Pokud by byl hněv potlačován, může to přejít až do pasivní agrese, která je jednou z příčin psychosomatických onemocnění (migréna, kožní problémy, špatné trávení, alergie aj.). Proto je dobré vztek uvolňovat průběžně tak, že zaměříte pozornost na rozvoj vlastních koníčků, na umění, hudbu, jógu, tanec, sport, kreativní činnost, čtení nebo to, co vás baví, a co odkládáte.

3.   Udržte si vnitřní balanc i během výměny názorů

Aby bylo možné si udržet vnitřní klid, i v případě nepříjemné situace, chce to techniku Pozorovatel. V situaci, kdy druhý například zvyšuje hlas, je nutné se na chvíli zastavit, zhluboka se nadechnout, a vnímat situaci jako kolemjdoucí pozorovatel. Je důležité si uvědomit, že mysl reaguje na minulou zkušenost než na realitu samotnou. Učme se vidět skrze slova a ptejme se, co to pro nás znamená? Tím, že zaměříme pozornost místo vzteku na konstruktivní otázku, změníme tok myšlenek, emoce i výsledné chování.

4.   Hovořte bez komunikačního šumu

Aby bylo jednodušší se vztekem pracovat, je d0bré při budování vize omezit nevědomé používání slov jako: ,,snažím se, zkouším a doufám”, která údajně dle pravidel neurolingvistiky sabotují náš úspěch. Doporučuje se to nahradit slovy: ,,věřím a pracuji na tom". Např. Pracuji na tom, aby mi do konce měsíce přišlo 5 klientů, kteří zakoupí náš produkt.

5.   Meditujte a zdokonalujte svou mysl

Meditace či jóga se doporučuje hned po ránu, protože to pomáhá zpracovat nervozitu, stres i vztek. Zároveň je dokázáno, že má jóga i meditace pozitivní vliv na rozvoj naší mysli a přispívá k lepšímu psychickému i fyzickému zdraví. Ve skupině na Facebooku Kvantovaní CZ/SK máme 11 meditací zdarma.

6.  Zaměřte se na vizi a zkontrolujte ekologii svého myšlení

Vztek může být signál, že to chce změnit směr. Vize by měla být nastavena jako pozitivní obraz v přítomném čase a s jasně definovatelným výsledkem včetně časového ohraničení. Např. Představuji si, že ode dneška do konce roku sportuji 3x týdně alespoň 1 h. Zde se ale můžeme pořád sabotovat, protože možná ta naše vize někoho ovlivní, a to nechceme. Např. si budeme vyčítat, že nebude čas na manželku nebo na děti a ten náš vnitřní konflikt nás zastaví a stagnujeme. Nadefinujte si proto cíl, který bude v souladu s okolím, čemuž se v NLP říká ekologie. Zeptejte se:

  • O co přijdu, když se vize stane skutečností?
  • Je tu někdo, koho budu svými cíli omezovat?
  • Ovlivní má vize někoho negativně?

 PicsArt_07-05-07.53.09.jpg

Chris Seraphie & Fractal People s.r.o.

Chris se zaměřuje na rozvoj ve 3 dimenzích (tělo, mysl, vědomí) více než 10let. Studovala a přednášela ve 14 zemích Evropy a Asie, začala používat pseudonym a sbírala další praxi. Stala se šamankou na Bali, kde pochopila, jak je důležité učit druhé nejenom NLP koučink, práci s emocemi a biohacking, ale i práci s energií (kvantování) a rozvoj vědomí. Založila tedy firmu Fractal People s.r.o., kde s týmem lektorů školí komplexní rozvoj a to podnikatele, jejich zaměstnance i rodiny v Brně, Praze nebo přijeďte na její vilu na Bali.

Odkaz na meditaci se vztekem: https://m.facebook.com/groups/kvantovani/permalink/676743013083451/

Kontakty:

www.facebook.com/fractalpeople

www.fractalpeople.cz

chrisseraphie@gmail.com

Autor: Chris Seraphie

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace