Gabriela Mrkvicová: Osobní zpověď aneb Jak to celé začalo

25.9.2018
Smart Network

 

Když se řekne Smart Network, jako první se vám vybaví usměvavý obličej Gabriely Mrkvicové. Spoluzakladatelka podnikatelského klubu se v networkingu našla a dnes je pro mnohé dokonce jeho synonymem. Její příběh je přitom tak trochu kouzlem neplánovaného. Gabriela vám svou cestu za úspěchem prozradí v tomto rozhovoru.

 

Gábi, pro spoustu majitelů firem a živnostníků, kteří znají podnikatelský klub Smart Network, jsi nedílnou součástí českého networkingového prostředí. Jak jsi s networkingem začínala?

Původně jsem se věnovala finančnímu poradenství a investicím do drahých kovů. Kvůli své práci jsem navštěvovala dva podnikatelské kluby, které v Brně tehdy fungovaly. V jednom z nich jsem se začala i aktivně zapojovat. Byla jsem požádaná, abych provázela a moderovala akci. Klub se však tehdy dostal do problémů, kvůli kterým můj kolega-organizátor skončil a já jsem chtěla odejít také.

 

Ale neodešla jsi. Co změnilo tvůj názor?

Můj odchod by znamenal, že klub zanikne a členům zbydou, jak se s nadsázkou říká, akorát oči pro pláč. Podnikatelé, kteří byli v klubu s námi, mě ale požádali, ať to, co děláme, děláme dál. Nechtěla jsem nikoho zklamat, nechtěla jsem si pokazit jméno, proto jsme založili nový klub, který měl nahradit to, co nesplnil původní.

 

Kolik jste měli zakládajících členů? A co se stalo s původním klubem?

Přešlo k nám 19 z 20 původních členů, tím pádem původní klub zanikl. My všichni jsme ale společně fungovali dál. 

 

Měli jste s kolegou už od začátku plány, jak váš klub bude vypadat nebo jak ho povedete?

Žádné plány ani vize jsme neměli. Udělali jsme to proto, abychom nikoho nezklamali. Během týdne jsme vymysleli název Smart Network, vytvořili malý web a pustili se do práce bez jakýchkoliv záměrů, jak to bude vypadat v budoucnu. S o to větším nadšením jsme se scházeli. 

 

To bylo před pěti lety. Kdyby ses tehdy rozhodla jinak, Smart Network by dnes neexistoval. A řada podnikatelů by nejspíš nebyla tam, kde jsou dneska. Kolik lidí už vlastně klubem „prošlo”?

Je to neuvěřitelné, ale to číslo je zhruba 5 000. Mám velkou radost. A i díky nim, nebo možná hlavně díky nim se mi podařilo vybudovat dobře fungující firmu, i když můj tehdejší spoluzakladatel z projektu brzy odešel. Díky lidem, se kterými jsem se během své práce potkala a za kterými stojí zkušenosti, kontakty, názory i možnosti, dnes Smart Network roste jako z vody a členů, hostů i nových příležitostí přibývá.

 

A co tvoje původní profese? Věnovala ses jí během působení ve Smart Networku dál?

Zpočátku ano – první dva, tři roky. Klub mě ale postupně začal vytěžovat naplno. Pojala jsem ho jaké své dítě, miminko, o které je potřeba se pečlivě starat, dávat mu to nejlepší, aby z něj vyrostlo něco skvělého. Členové mi z legrace říkají „Smart-máma”. Ovšem kromě vedení Smartu jsem začala později dělat i profesionální moderátorku a networkerku. A i v tomhle případě mi pomohli lidé kolem mě. Viděli ve mně totiž talent, který jsem já neviděla. Moje další povolání mi vlastně vymysleli sami členové. 

Kudy vedla cesta za tím, kde jsem teď, si můžete pustit i na videu.

 

Jak jsme už říkali, Smart Network roste jako z vody. Původně jsi začínala v domácím Brně, dneska ale působíte ve více městech. 

Ano, se Smartem jsem se vydala do dalších velkých měst, jako je Praha, Jihlava, Zlín, Olomouc nebo Ostrava. Už také nepořádáme jen businessová rána jako kdysi, ale máme k nim i business obědy a večery. Rozšířili jsme i networkingové události, a tak si členové mohou zajít na společenské akce, sportovní akce nebo třeba vzdělávací semináře a workshopy.

41955007_1338927509572082_6085634698954932224_o.png

 

Můžeš tyto vzdělávací akce trochu přiblížit?

Například workshop „Řekni do minuty vše aneb Jak správně dělat networking" je moje srdcovka. Vedu ho už 3 roky a předávám cenné zkušenosti z networkingu. Bavíme se nejen o tom, jak se má člověk správně prezentovat v jedné minutě, ale i jak se oblékat, jak má vypadat vizitka a jak má znít správná poptávka, aby přišla i reakce, kterou očekáváte. Zkrátka probereme networking v celé jeho kráse. Novinkou je i MasterMinding, což je projekt, ve kterém - pokud potřebujete - vás ostatní účastníci pomohou „nakopnout” nebo vám dají zpětnou vazbu, zda nový projekt má šanci uspět.

 

Kterých akcí se nejraději účastníš ty osobně?

Jsem přítomná na 95 % událostí, které jsou pod hlavičkou Smart Networku. Takže opravdu skoro všech a všechny mám ráda :) Jsem v každém městě a pokud nemusím, nevynechám žádnou událost. A všude se snažím propojovat lidi. Pomáhat lidem v networkingu mě prostě přirozeně baví. Ale neomezujeme se jen na vlastní události. Smart Network je často i mediálním partnerem akcí, které nám dávají smysl a které chceme podpořit.
DSC_6113-Edit.jpg

 

Je vidět, že na Smart Networku opravdu hodně pracuješ. Proto mě na konec napadá jedna otázka, která souvisí s možná trochu nepříjemnou fámou, která se o tvém klubu šíří. Říká se totiž, že Smart Network jen zkopíroval ostatní podnikatelské kluby, které tu už tou dobou existovaly. Jak to vidíš ty?

Je pravda, že jsme se na začátku vydali podobnou cestou jako konkurence. Nic jiného jsme ani neznali. Ale časem jsme se začali výrazně odlišovat, díky čemuž jsme dnes na trhu unikátní. Máme různé typy akcí, neomezujeme se jen na snídaně. Máme různé úrovně členství. Nejsou zavedené ustálené kluby, naši členové mohou navštěvovat jakoukoliv business akci v jakémkoliv městě. Navíc kdykoliv chtějí. Není povinné chodit každých 14 dní. Na akcích nevedeme exkluzivitu oborů, u nás se potkává i konkurence. Víme totiž, že i příbuzné nebo stejné obory mohou najít funkční propojení a prostor pro spolupráci. 

Navíc pro nás není zásadní, jakou firmu máte na vizitce, ale jaký jste člověk! Jde nám hlavně o lidi. Když za pár let změníte práci nebo obor podnikání, navždycky vám zůstane to, že jste spolehlivý a seriózní v businessu. Ve Smartu se nestaráte ani o to, kteří hosté dorazí, to je mojí povinností. Já vám garantuji, že se na každé akci sejde nejméně 15-20 účastníků. Nestane se tedy, že přijdete a budete si povídat jen se třemi lidmi. 

Pořádáme také spoustu doplňkových aktivit a vzdělávacích workshopů pro členy. Jako poděkování dáváme členům dárečky. A hlavně se o všechno starám já osobně. Nevím o žádném jiném zakladateli nebo řediteli, který by byl na všech akcích a znal se se všemi členy. A za poslední dva roky si troufnu i říct, že jsme jediný klub, který má mobilní aplikaci, své vlastní souhvězdí i animáčky, neustále pracuje na svém webu, marketingu i grafice a každý rok je lepší a lepší. Jsme opravdu jiní. Zkrátka kdo nezažije, nepochopí :)

 

 

Lucie Hušková, www.copywriterkalucie.cz

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace