Mitrovski: Proč nepoužíváme slovo "domácí"?
"Dnes nabízíme"
- Domácí paštika
- Domácí svíčková
- Domácí hranolky
- Domácí tamto s tamtím..
Nevím, jak vy, ale já jdu do restaurace automaticky s přesvědčením, že všechno z toho, co mi předkládají v nabídce, vyprodukovala jejich kuchyně.
Říká se, že v hospodě je líp jak na světě. Jsou lidé, kteří si to vzali doslova a v hospodě skoro bydlí. Domů se chodí jenom vyspat.
Pak jsou tady tací, co mají vlastní hospodu ve vlastním domě, resp. jeho oddělené části. Takže tam opravdu bydlí.
Ale i v tomto případě je slovo "domácí" na jídelním lístku trochu zavádějící. Znám takový případ osobně. Kamarád s přítelkyní provozují pizzerii a nad ní mají podkrovní byt. I s kuchyní. Takže tady se asi shodneme na tom, co je domácí kuchyně. Byl jsem u nich na návštěvě a protože mají 3 malé děti, tak se v ní vaří skoro bez přestání. Ale do picerky to opravdu netahají. Tam mají profi kuchyni. A slovo domácí jsem v lístku nenašel ani jedno.
Jistě, jsou ještě hospody na dědinách, kde výčep je hned vedle obýváku pana hostinského. Když už musíte, tak musíte přes dvorek do budky se srdíčkem, v oknech mají muškáty a před domem línýho tlustýho kocoura. To je podle mě domácí kuchyně v hospodě.
Proto nemáme v nabídce nic domácího. I když vše je Made in Mitrovski.
Autor článku: Petr Klescht