MYJÓMI, novoroční rozhovor s Petrem Horkým

28.1.2021
Smart Network

 

Petr Horký: Loňský rok nás prověřil, nakonec byl úspěšnější než ten předchozí

K složitému uplynulému roku, ale zároveň i pevné víře v další rozvoj firmy se vyjádřil předseda představenstva brněnské společnosti MYJÓMI družstva invalidů Petr Horký. Ta nakonec z loňské počínající koronakrize vyšla úspěšně. Ačkoliv druhé čtvrtletí roku 2020 zastavením části průmyslové výroby kvůli koronavirovým opatřením udělalo firmě, jejíž montážní zakázky se z velké části odvíjely od průmyslu, čáru přes rozpočet, výpadek se podařilo vykrýt jinými zakázkami.

IMG_0762.jpg

Jak byste tedy loňský „koronavirový“ rok zhodnotil?

Přes výrazný pokles v prvním kvartále způsobený pandemií a pozdní navýšení státního příspěvku na zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob, kterých u nás pracuje přes devadesát procent, se nám v druhé polovině roku ekonomickou ztrátu podařilo dohnat. Provedli jsme mimo jiné i transformaci obchodního týmu a už nyní vidíme první výsledky. Podařilo se dojednat další zakázky, některé se už začaly realizovat. Nakonec byl loňský rok z pohledu hospodaření lepší než rok 2019.

úpravené (4).jpg

Znamená to, že po opětovném spuštění průmyslu se tito zákazníci vrátili a zůstali i noví klienti? Jak se podařilo zvýšený objem zakázek zvládnout?   

Nabrali jsme další zaměstnance a zahájili činnost nové pobočky v Rumburku s montážní i šicí dílnou.  V důsledku koronaviru jsme vyvinuli nový produkt v podobě Betelných šátků různých barev a potisků, který vychází z našich šicích dílen a úspěšně ho prodáváme prostřednictvím e-shopu. K tomu by jindy zřejmě nedošlo. Současně se nám podařilo spustit i nový e-shop Ponožkárny s originálními ponožkami z pletací dílny MYJÓMI.

IMG_20200401_110049.jpg

Jaké jsou letošní plány?

Rádi bychom právě vzhledem k nárůstu objemu zakázek uvedli do provozu dvě další pobočky na jižní Moravě. Aktuálně je tento záměr ve fázi hledání vhodných lokalit a následných jednání. Primárně půjde o montážní dílny, ale uvidíme, co přinese budoucnost. S tím souvisí i předpokládané nabírání dalších lidí. Do konce letošního roku bychom mohli být na 550 až 600 zaměstnancích. Počítáme také s rozvojem našich aktivit, a to jak produkce Betelných šátků, tak i ponožek. Už loni jsme při balicích pracích začali používat technologii tepelného smršťování a letos chceme koupit i stroj na blistrování. 

Kamera.jpg

Neobáváte se, že situaci může opět zkomplikovat pozdní navýšení a vyplacení státního příspěvku na zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob, jako tomu bylo loni?

Snažíme se na tuto eventualitu připravit, například jsme nenabrali více asistentů na pozice podpory zaměstnanců, dokud přesně nevíme, jak to s příspěvkem bude. Loni byl jako reakce na růst minimální mzdy od ledna 2020 navýšen až ve třetím kvartále, což nám společně s koronavirem zkomplikovalo činnost. Nyní se minimální mzda opět zvýšila, a proto doufáme, že letos bude tento proces podstatně pružnější.

A vaše osobní přání do roku 2021?

Nejdříve bych chtěl poděkovat všem zaměstnancům, kteří kvůli koronaviru, karanténám a dalším omezením museli čelit řadě komplikací, ale i tak odvedli kvalitní práci. Dík patří také našim obchodním a dalším partnerům, protože i s jejich podporou se nám rok 2020 nakonec podařilo úspěšně zvládnout. Rád bych zmínil také podíl Smart Networku, protože díky impulsu odtud jsme se pustili do transformace obchodního týmu a v souvislosti s účastí na některých akcích Smart Networku získali několik zajímavých zakázek. A především nám všem nezbývá než doufat, že letos se už pandemii podaří zvládnout a všichni budeme opět moci žít tak, jak jsme byli zvyklí.

 

Fotografie - Archiv MYJÓMI

 

 

autorka: Lenka Mašová

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientů k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace