Představení členky: Mgr. Jaroslava Fraňková

4.10.2017
Smart Network

Představte nám, prosím, paní Fraňková, čím se zabýváte?
Jsem fyzioterapeutka a zároveň vedu hodiny jógy. Moje cesta k propojení těchto dvou profesí byla docela klikatá, ale jsem moc šťastná, že jsem se po ní vydala.

Fyzioterapii jsem vystudovala na lékařské fakultě v Olomouci. Už na škole nám doc. MUDr. František Véle, CSc. vštěpoval, že je nutné vnímat člověka holisticky, jako celek, nejen tělo, ale i duši. A v tomto vidím spojení jógy a fyzioterapie jako absolutně logické a krásné.

V rámci fyzioterapie se často zabýváme různými bolestmi a funkčními omezeními a můžeme tak ulevit tělu, ale nakolik jsou tyhle potíže spojené s naším uspěchaným životním stylem už většinou neřešíme. Tady pak nastupuje jóga, která nejen prací s tělem ale hlavně s dechem a s koncentrací dokáže zklidnit naši mysl.

 

Jak dlouho se věnujete fyzioterapiím a cvičení yogy?

Rehabilitaci se věnuji už víc jak 10 let a lektorování jógy je mou vášní už 3 roky. Protože miluji cestování, tak jsem se po studiích, po roce praxe, vydala na zkušenou do Saudské Arábie. Vůbec jsem netušila, co od arabské mentality čekat, ale jak se říká: "Co Tě nezabije, Tě posílí…"

Nejdříve jsem pracovala na oddělení domácí péče a postupně jsem se tak naučila arabsky a zjistila, jak fungují arabské rodiny a jaká je arabská kultura. Profesně jsem se však moc nezdokonalovala, a proto jsem se rozhodla vrátit do České republiky.

Po dvou letech však opět zavál severní vítr a já jsem se ocitla zpět v kraji mešit a nekonečného slunce. Tentokrát jsem pracovala ve Vojenské nemocnici, na VIP oddělení, které se mimo jiné staralo o královskou rodinu. Z původně plánovaného roku jsem tak tady nakonec zůstala 5 let a získala jsem spoustu cenných zkušeností nejen v oboru rehabilitace.

Díky tomuto pracovnímu nasazení jsem často hledala možnosti, jak ulevit stresu a napětí, a tak jsem našla jógu a úplně se do ní zamilovala. Potkala jsem Lese Lewenthal na workshopu v Dubaji a když pronesl větu: "Dejte výpověď a přijeďte za mnou na učitelský trénink na Bali", tak jsem myslela, že je blázen. Nicméně za rok od toho jsem za ním na Bali jela a tenhle trénink absolvovala. Díky tomu teď můžu jógu vyučovat a používám její prvky i v rámci fyzioterapie.

 2c188ec6dace.jpg

Co Vás nejvíce baví na Vaší práci?

Není nic krásnějšího, než vidět odcházet rozzářené obličeje z hodiny jógy. Jóga dává obrovský smysl mé práci fyzioterapeutky a fyzioterapie doplňuje a koriguje správné postavení těla v jógových ásanách. Všechno do sebe zapadá a doplňuje se.

 

Kdo za Vámi chodí cvičit? Kdo vyhledává Vaši pomoc?

Každý, kdo chce alespoň lehce rozumět sám sobě. Přála bych všem, aby si našli čas na to poslouchat své tělo a kdykoli jim hlásí, že je vyčerpané či unavené, tak místo přehlížení a dopování léky si našli chvilku na protažení, rozhýbání či aktivní relaxaci.

Studie ukazují, že pohyb snižuje nemocnost a úmrtnost až o 40 % proti lidem se sedavým způsobem života, tak proč si na něj nenajít alespoň několik minut denně. Takové základní protažení ušité přímo Vám na míru se můžete ode mě naučit. Pak si tak budete schopni pomoci sami sobě v případě, že se třeba ráno probudíte s nějakou akutní bolestí páteře nebo Vás chronicky bolí záda a hledáte úlevu.

Přijít za mnou může také kdokoli, kdo prodělal nějakou operaci nebo úraz a chce se vrátit do svého aktivního života co nejdříve. Vzhledem ke svým zahraničním zkušenostem jsem schopná vést terapii také v angličtině a arabštině.

 d2825b392d56.jpg

Co byste doporučila podnikatelům a podnikatelkám v dnešní uspěchané době?

"Věnujte se sami sobě, abyste mohli vést krásný a spokojený život plný radosti."

Mgr. Jaroslava Fraňková

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace