Proč spolupracovat s MYJÓMI?

24.8.2020
Smart Network

 

 Jak vypadá MYJÓMI v roce 2020 

O sociálním podniku MYJÓMI jste se mohli dočíst v červnu. Do ruční myčky vozidel, která stála na samém počátku tohoto chráněného pracoviště, vozí své auto i Gabriela Mrkvicová. Jak ale vypadá celá firma, která se za 6 let existence rozrostla ze 6 na cca 420 zaměstnanců? Myčka není zdaleka to jediné, co dnes její zakladatel, Petr Horký, řídí. 

I když MYJÓMI začínalo ručním mytím vozidel, dnes se kromě toho věnuje také kooperacím, šití textilních výrobků nebo pletení ponožek. Co všechno si pod tím představit? 

KOOPERACE 

Tento druh činnosti je skutečnou doménou celého podniku. Drtivá většina zaměstnanců má v popisu práce právě kompletace, montáž a demontáž součástek automotive průmyslu, etiketování, balení a controlling. „V roce 2014 jsme založili automyčku, kde měli pracovat lidé se zdravotním postižením. Velmi rychle jsme ale zjistili, že značná část hendikepovaných takovou práci stejně dělat nemůže. A tak jsme se pustili do kompletací, etiketování, balení a dalších manuálních činností, ve kterých se můžou uplatnit i vozíčkáři, lidé s mentálním postižením nebo mozkovou obrnou. Pracovní uplatnění v našich kompletačních dílnách nacházejí také klienti z domovů pro osoby se zdravotním postižením, se kterými spolupracujeme,“ říká předseda představenstva, pan Petr Horký.

Nejvýznamnější obchodní partneři přicházejí z řad kosmetických firem. MYJÓMI pro ně lepí etikety na různorodé produkty, nebo připravuje celou paletu dárkových balíčků. Dvě kompletační dílny otevřelo MYJÓMI v Brně. Jednu najdete v místě sídla firmy, na ulici Špitálka, kde funguje i speciální bezbariérová dílnička. Druhá, zaměřená na pracovní integraci osob těžším postižením a klientů domovů pro OZP, sídlí na Cejlu. Další tři provozovny fungují ve Svitavách, Miroslavi a v Třebíči. 

montáže.png 

ŠITÍ 

Šicí dílny běžných firem mnohdy připomínají letecký hangár. Obrovské továrny, ve kterých vznikají třeba i vojenské stany. Velké balíky látek, dvanáctihodinové směny, vysoké normy, nadměrný hluk strojů… Vyučené švadlenky, které trápí nějaké zdravotní omezení, v takovém prostředí pracovat jednoduše nemohou. Na čtyřech šicích dílnách MYJÓMI v Brně na Špitálce, Břeclavi, Třebíči a v Chocni se prostředí s běžným šicím provozem nedá srovnat.

Malé kolektivy maximálně deseti zaměstnanců působí dojmem příjemného rodinného prostředí a umožňují vznik přátelských vztahů, prostor pro indiviuální přístup a volnější pracovní tempo. Jednosměnný provoz na zkrácený úvazek spolu se zacílením na drobné produkty kladou významně menší nároky na fyzickou kondici švadlenek. Právě zde se rodí betelné šátky, dále ručníky, rukavice, kojenecký textil nebo třeba drobné bytové a kuchyňské doplňky. 

Snímek obrazovky 2020-08-24 v 21.47.53.png 

PONOŽKÁRNA 

Firemní ponožky s logem obchodních partnerů i originální vzory pro běžné spotřebitele vznikají od 1. 11. 2018 v Brně na Špitálce. Pletací dílna vznikla díky projektu MYJÓMI PONOŽKY, SOCIÁLNÍ PODNIK, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem, Operačním programem Zaměstnanost, a kladl si za cíl vytvořit nová pracovní místa vyhrazená pro osoby se zdravotním postižením. Dnes zde pracuje kolem 15 – 20 občanů z Brna a nejbližšího okolí, kterým vyhovuje obsluhování nebo údržba strojů na zkrácený úvazek s malými nároky na fyzickou zdatnost. 

Snímek obrazovky 2020-08-24 v 21.57.41.png 

Aby byl výčet pracovních pozic pro OZP kompletní, nesmíme zapomenout ani na administrativní, účetní a PR a marketingové oddělení. Téměř 95 % zaměstnanců MYJÓMI patří mezi osoby zdravotně postižené nebo znevýhodněné. Zbývajících asi 5 % zaměstnanců tvoří asistenti OZP, kteří žádným zdravotním postižením netrpí, ale podávají pomocnou ruku tam, kde zdravotní omezení tvoří bariéru. Díky tomuto principu se stává skutečností, vize, za kterou Petr Horký svým podnikáním jde: ukázat veřejnosti, že hendikep není překážkou v zaměstnávání. 

PROČ SPOLUPRACOVAT S MYJÓMI? 

Podívejte se na www.myjomi.cz , FB MYJÓMI nebo FB MYJÓMI káru a seznamte se se jmény některých obchodních partnerů tohoto sociálního podniku, kteří už se rozhodli řešit náhradní plnění odběrem zboží nebo služeb od Petra Horkého. Spolupráce s MYJÓMI je vhodnou volbou také pro ty z vás, kteří náhradní plnění vyřešené mají, ale hledají způsoby integrace nebo prohlubování principu CSR do svého byznysu. 

Autor článku: Bc. Monika Trávníčková 

Fotografie: Archiv MYJÓMI 

Bc. Monika Trávníčková

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Lucií Spáčilovou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Lucie Spáčilová, zakladatelka společnosti Performia s.r.o. pro Českou republiku.
Detail článku
Smart Network
Člen Oslavte s Českými překlady 20 let existence 20% slevou na váš překlad Tento rok je pro překladatelskou agenturu České překlady plný dvojek. Slavíme 20 let na trhu, 2 roky členství v klubu Smart Network a také jsme získali 2. místo v soutěži společensky odpovědných malých firem z Olomouckého kraje.
Detail článku
Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace