ROZHOVOR: CO MĚ BAVÍ NA LEKTORSTVÍ

14.12.2014
Smart Network

Víte, co mě baví na lektorství? Jak se pomalu mění výraz v obličeji zpočátku znuděných posluchačů. Jak ožijí, když je takzvaně dostanete a napojíte se na jejich notu. A to se mi stává téměř pokaždé, když dělám seminář pro středoškoláky v Moravské zemské knihovně pro podporu titulů zjednodušené četby v anglickém jazyce.

Jak už říkala Madeleine Albrightová, když přednášela na univerzitě. "Nic na světě není děsivějšího než místnost plná chytrých mladých lidí, kteří dychtí po tom se něco naučit a současně pochybují o tom, že existuje něco, co ještě nevědí. Člověk musí být připraven na všechno. Pokud vás jednou načapají nepřipravenou, je s vámi konec."

Pokud tedy přednáším pro studenty, snažím se mluvit jejich jazykem, jazykem technologií a použít vždy něco nového, zajímavého a navrch kreativního, co ještě neznají nebo o tom slyšeli, ale nestihli to nevyzkoušet. A jednou z těchto věcí je online aplikace prezi. To její "houpání" a přibližování je vždy zaujme a jednoduše tak získám jejich pozornost. Od prezentací v PowerPointu a jeho statických snímků je to tak odlišné, tak kreativní a originální. Navíc si to může každý přizpůsobit podle svého barevností, tématikou i tvary snímků. Pracujete ne v jednom snímku, ale na neomezené ploše svého zařízení v online prohlížeči, kde můžete přidávat do různých záběrů několik dílků a tvořit a upravovat do nekonečna. 

Dříve jsem školila a vedla semináře ve firemních kurzech, v oblasti personalistiky a mám i zkušenosti s teambuildingovými akcemi zaměřenými na měkké dovednosti. Nemluvě o množství kurzů ve společnostech jako lektorka AJ. Ale řeknu vám, že s přibývajícími zakázkami přes EU jsem málem lektorství pověsila na hřebíček. A víte proč? Učit někoho, kdo je na školení z povinnosti nebo do počtu mě vážně nebaví. Takoví posluchači stále odbíhají, telefonují, sedí netečně nebo stále sledují hodiny, protože mají práce nad hlavu, hoří termíny a oni tam musí sedět. V lepším případě jsem měla štěstí, že se podepíšou na prezenční listinu a po vyfocení a první přestávce se "vypaří". Takže jistě chápete, že o tomhle lektorství pro mě není a celkově by nemělo být.

Proto nyní školím, kromě seminářů v knihovně, převážně dospělé. Připravuji pro ně své workshopy. Učím zájemce, kteří se mi přihlásí sami a hledají možnosti osobního rozvoje, a přitom si navzájem předáváme zkušenosti. Učím všechny nadšeně tvořit, učím je vytvářet skvělé a originální prezentace, které mohou představovat jejich projekty, sdílet jejich profesní zkušenosti apod. Učím je prezentovat. Učím je kreativitě, učím je myslet paprskovitě v myšlenkových mapách. A to mě nikdy nepřestane bavit.

Těším se někdy i na setkání s vámi ;)

Andrea Peloušková

Presentation Skills Trainer
Prezi & MindMap

www.andreapelouskova.eu

Zdeněk Kurica

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace