ROZHOVOR s Ing. Michaelou Drábkovou Ph.D. - Workshop pro děti ze základních škol o komunikaci se psy.

19.7.2018
Smart Network

Co se stane, když se spojí 2 členové Smartu?

Jednoduchá odpověď by byla, že vznikne Smart projekt. Takto jednoduché to je, když dojde k propojení lidí na některé z akcí Podnikatelského klubu Smart Network a vymyslí spolu projekt. Stačí propojit výborné výukové myšlení paní učitelky za Základní školy v Bučovicích s Koučem pro komunikaci se psy a vznikne Workshop pro děti o Komunikaci se psy. Náplní je vzdělávat děti v přítomnosti psa a pomocí situací, na které si “mohou sáhnout” a aktivně se na workshopu podílet. 

Mnoho maminek (a teď opravdu nesoudím starostlivost o dobro dítěte) vštěpuje do dětí své obavy, že pes je zlý a něco jim udělá. Říkají: “Nechoď tak blízko k tomu psovi, něco ti udělá”…nebo je velký… nebo může být zlý….atd.

Z aktuální situace se najednou, vyslovením této věty, stává situace nebezpečnější, než byla před tím. A to z toho důvodu, že pes vnímá emocionální nastavení člověka. Vnímá také v tomto případě strach a negativní emoce. Do vztahu se najednou dostává něco navíc a pes na to reaguje nyní již v emoci, kterou od okolí získal. Ani člověk, ani pes, tuto “energii”, náladu, emoci nebo jakkoliv to nazveme nechce, jelikož jej vyvádí z klidného nastavení. A mnohdy jednotlivec obdařen tímto “dárkem z okolí” reaguje na situace jinak, než by si i sám představoval.

8a25ba0156f1.png

Z praxe vím, že mnoho takto zaviněných situací se v partnerství vůbec nemusí vyskytnout, naučíme-li se situace řešit s vnitřním klidem. K tomu nám pomáhají zkušenosti a uvědomění si, co přesně v dané situaci udělám, jak se zachovám, nebo jak zajistím bezpečí všech zúčastněných. Pokud situaci zvážím jako nebezpečnou, tak v plném povědomí o přítomném dění a v klidném rozpoložení udělám kroky, abych nebezpečí předcházela. Tzn. Když vidím psa, než zareaguji negativně, promyslím další kroky a třeba jej v bezpečné vzdálenosti, ale v klidu, obejdu.

Různé situace v životě jsou pro nás různě náročné. Jak zvládnout takovéto situace, kdy emoce promlouvají dříve než náše vědomí/rozum, i o tom si povídáme na workshopu s dětmi. Názorně si ukazujeme, co při setkání se psem dělat, jak a čemu se vyvarovat. Ukazujeme přímo se psem, jak uchopit vlastní strach, jak nemít předpoklady, jak se zklidnit atd. Povídáme si o různých příkladech z každodenního života a ukazujeme si, společně se psem, jak to funguje, nebo naopak nefunguje.

Zaměřujeme se na to, co vztah člověka a psa ovlivňuje a co například do partnerství dvou jedinců vůbec nepatří nebo by se nemělo vůbec vyskytnout. Pracujeme s emocemi, myšlenkami a mnou praxí ověřenými informacemi tak, aby se naše přátelství a partnerství zlepšovalo.

KOUČ PRO KOMUNIKACI SE PSY VIDEO:

Je Vám tohle všechno povědomé i mimo vztah člověka a psa? Ano, máte pravdu. Workshop obsahuje mnoho výchovných prvků z umění, jak zvládnout komunikaci. Ty fungují také v mezilidských vztazích, ve vztahu dvou dospělých, dospělého a dítěte, zaměstnance a jeho šéfa, ale i v partnerství lidí opačného pohlaví. Vše, o čem si s dětmi povídáme, se dá použíít i v reálném životě mezi lidmi

Náš projekt výukovou hodinou zcela nekončí. Je podpořen další hodinou výtvarné výchovy, nebo češtiny, kdy děti píši o tom, co se dozvěděly a tak dochází k většímu uvědomění získaných informací a jejich zapamatování.  

2a0391076d4a.png

Zpětné vazby od dětí jsou velmi pozitivní. Upřímná zpětná vazba jako např. “já jsem nevěděl, že pes má emoce” mi dává informaci, že je jsme právě tímto projektem nastartovaly workshopy, které mění pohled na partnerství člověka s okolím, navrací do naší společnosti klid, respekt a lásku vůči ostatním bytostem. Jednou školou nebo projektem to určitě nekončí. To je jen začátek. Chci pokračovat i na dalších školách a případně v zájmových skupinách dětí i dospělých, které by o můj workshop měli zájem. 

Propojením zdánlivě nepropojitelného, jsme ve školách získali děti bez strachu ze psů, ale také děti s vyšším sebevědomím a uměním tvořit krásnější partnerství.

Upoutávku na projekt najdete s názvem kouč pro komunikaci se psy na stránce www.cloudless-life.com, youtube kanále i facebookové stránce. Máte-li zájem zjisit jak toto může relativně lehce fungovat pro jednotlivce či skupinu, kontaktujte mě na zivotbezmracku@cloudless-life.com.

1c7794d6a2fd.png

 

Ing. Michaela Drábková Ph.D.

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Proč jít do podcastu?” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 38. díle se Gabriela zaměřuje na otázku: Proč jít do podcastu?
Detail článku
Smart Network
Člen Za hranicemi běžného: Skupina WIV group transformuje investice do nemovitostí WIV group je nemovitostní skupina, která vznikla propojením tří silných subjektů.
Detail článku
Smart Network
Smart Trapná nebyla a jako networkerka také zazářila! Přečtěte si o premiérové akci Stand up s networkingem Gábi Mrkvicové!
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace