Tentokrát začnu trošku jinak než obvykle. Minulý týden jsem se zúčastnila skvělého workshopu na „živé“ cukroví mé kolegyňky Martiny. Tolik inspirace, tolik nových chutí, tolik radosti ze společného tvoření! A přitom je všechno tak jednoduché – na korpus stačí rozemleté ořechy se sušeným ovocem a troškou kokosového oleje. Toť vše. Ale proč to všechno píšu – uvědomila jsem si, jak skvělé je mít kolem sebe inspirující bytosti, jak krásný je tento předvánoční čas – tedy pokud se na něj dokážeme podívat optikou klidu a rozjímání bez komerčního patosu:
Ještě několik týdnů se bude zkracovat den a prodlužovat noc. Ještě několik týdnů máme čas na hloubání o životě, na předvánoční přípravy, čas na to, abychom pořídili všechny dárky pro své blízké. Ještě několik týdnů, kdy na nás odevšad blikají svíčky a světýlka, které pomáhají přivolat nadvládu světla nad tmou. Ještě několik týdnů tohoto magického a krásného času.
Chladné počasí, ojíněné stromy a pára u pusy ale znamenají i to, že máme tendenci se více zdržovat doma nebo alespoň ve vnitřních prostorách, kde nemáme tolik pobídek k pohybu. A v důsledku studeného počasí i více jíme. A to nás čeká ještě dlouhé sváteční volno, které je s jídlem neodmyslitelně spojeno. Jak to tedy zařídit, abychom se cítili dobře, měli dost energie a celý advent a svátky jsme si naplno užili? Pojďte se s námi inspirovat superpotravinami z kakaových bobů, které lze použít namísto cukroví, nebo je do nepečených i pečených cukrovinek přidat namísto standardních surovin.
Od kakaového bobu ke kakaovému prášku
Prvotřídní kakaové boby pocházejí z oblastí kolem rovníku od lokálních farmářů, od nichž se vykupují na základě pravidel fair-trade. Boby lze konzumovat celé bez jakékoli další úpravy, nebo v drcené formě vhodné do koktejlů, dezertů, kaší, müsli a jogurtů. Mechanickým drcením bobů se poté oddělí tuk – kakaové máslo a nízkotučný kakaový prášek. Oddělení dvou základních složek bobu probíhá zastudena, čímž jsou zachovány veškeré výše zmíněné benefity potraviny.