Zapomínají lidé na básníky?

23.3.2015
Smart Network

Team Záruky Kvalit tuto akci navštívil, aby se přesvědčil, jak je to v současné době s přístupem k české poezii. A opravdu to není tak zlé, jaká je všeobecně rozšířená představa! 

V pátek 20. března vše začalo projektem Guerilla Poetring, jehož autorkou je třebíčská rodačka Blanka Fišerová. Kdokoliv, kdo měl chuť, mohl napsat básničku, nebo si nějakou „vypůjčit“ od svého oblíbeného básníka a umístit ji na veřejně přístupné místo. V Třebíči se tak básně objevily na autobusových zastávkách, na lavičkách v parcích a také přímo v ulicích.

Od sedmé hodiny večerní pak proběhlo vyhlášení výsledků literární soutěže, která festival předjímala. Kluturní program byl nachystát na celý večer. Mimo jiné v Městské knihovně vystoupil dětský pěvecký sbor Slunko Třebíč, herec Lumír Olšovský nebo herečka Ivana Andrlová. Občerstvení pak zajišťovalo občanské sdružení Vrátka.

V sobotu se pokračovalo v hudebním duchu. Od jedenácti hodin jste na Karlově náměstí mohli potkat všechny příznivce poezie, hudby a divadla v rámci tzv. Nezvalování. Vystoupil zde dramatický soubor Áčko ze ZŠ Týnská a také se představili amatérští autoři z literárního serveru Litweb. V sále hudebního oddělení Městské knihovny pak od čtyř hodin začal program s názvem Básníci čtou sebe a Nezvala. Opět jsme se setkali s osobnostmi kolem Litwebu. Výstavu fotografií a textů Nedívej se představili Jarka a Radek Opluštilovi.

Petr Bende zhudebnil Nezvalovy básně

Sobotní večer se pak celý nesl ve spojení hudby a poezie. V knihovně se v šest hodin rozezněly tóny kytary zpěváka Petra Bende, třebíčského rodáka. Příjemný akustický recitál, kde zazněly jeho autorské skladby, doplnil i třemi zhudebněnými básněmi Vítězslava Nezvala. Konkrétně se jednalo o básně Sen, Sonet padesátý sedmý (O slasti beze jména) a Sbohem a šáteček. Tyto básně Petrovi doporučila ředitelka knihovny paní Marie Dočkalová.

Na otázku, jak dlouho mu trvalo básně zhudebnit, Petr říká: „Vzniklo to snad během pouhých pěti hodin. Neskutečná inspirace na mě dýchla. Jsou to nádherné texty, hudba k nim mi naskakovala v hlavě úplně přirozeně.“ Bende se také ujal křtu festivalového almanachu Nezvalova Třebíč 2015. Tím ale druhý den festivalu zdaleka nekončil.

Večer vyvrcholil vystoupením dvou výrazných českých umělkyň – Vladivojny La Chii a Natálie Kocábové. La Chia předvedla nejvýznamnější část své hudební tvorby, stejně tak přišla i s některými novinkami ze své dílny. Kocábová potom v rámci autorského čtení představila svou nejnovější knihu - Tohle byl můj pokoj. Velice niterná a syrová zpověď autorky všechny v sále knihovny zasáhla.

Neděle opět přivedla do Třebíče výrazné osobnosti české kultury. O půl páté začala vernisáž výstavy Vítězslav Nezval: Život a dílo. Ta potrvá až do 30. dubna 2015 a vy se na ni do knihovny určitě přijďte podívat, stojí opravdu za to. Večer bylo na programu Interview o hudbě a poezii, kdy se představil velikán českého divadla Jiří Suchý a také novinář a moderátor Robert Tamchyna.

Nezvalova Třebíč víkendem neskončila!

Víkendovým programem ale festival samozřejmě neskončil! Už ve středu budou probíhat další akce a přednášky, stejně jako další víkendy budou nabité programem. Podrobné informace najdete na webu www.nezvalovatrebic.cz. Již po první části festivalu můžeme s klidem konstatovat, že plní svůj účel. Přibližuje obyvatelům Třebíče a milovníkům literatury našeho slavného autora, na kterého bychom neměli zapomínat.

Pro Záruku Kvalit Lenka Vaníčková

Ivo Buchtela

Další články

Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Lucií Spáčilovou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Lucie Spáčilová, zakladatelka společnosti Performia s.r.o. pro Českou republiku.
Detail článku
Smart Network
Člen Oslavte s Českými překlady 20 let existence 20% slevou na váš překlad Tento rok je pro překladatelskou agenturu České překlady plný dvojek. Slavíme 20 let na trhu, 2 roky členství v klubu Smart Network a také jsme získali 2. místo v soutěži společensky odpovědných malých firem z Olomouckého kraje.
Detail článku
Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientům k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace