Jak proběhl první startup weekend v Brně

2.7.2015
Smart Network

První Startup Weekend Brno

O víkendu 19. – 21. června se uskutečnil první Startup Weekend Brno - akce zastřešovaná komunitou UP Global ve spolupráci s Google for Entrepreneurs. Startup Weekendy jsou organizovány po celém světě již od roku 2007 a jsou určeny zejména pro jedince, kteří si chtějí vyzkoušet roli podnikatele během jednoho víkendu. Účastníci si mohou osvojit velkou škálu dovedností potřebných k podnikání a úspěchu ve světě byznysu. Výhodou je odborná pomoc a dohled profesionálů z řad investorů a podnikatelů, kteří účastníkům předají své cenné zkušenosti. Velkým plusem je také získání nových přátel a kontaktů při sdílení nápadů, vizí a zkušeností s ostatními.

O organizaci akce Startup Weekend Brno se postaral šestičlenný tým dobrovolníků z coworkingového centra KoPlac. Během necelých tří měsíců měli za úkol zajistit prostory, pozvat zajímavé mentory a především nalákat účastníky. „Představit lidem, co Startup Weekend vlastně je a přesvědčit je o zajímavosti a přínosnosti celé akce nebylo vůbec jednoduché,“ vysvětluje hlavní organizátorka Michaela Oravová. Lidé v Brně jsou podle ní nedůvěřiví. „Častěji spíš navštěvují akce, které mají za sebou již několik úspěšných ročníkůPostupně se nám však daří budovat komunitu lidí, kteří sdílejí naše nadšení a vize,“ dodává Oravová. 

Zvítězila zábavná aplikace týmu mySmarties

Na prvním ročníku v Brně se sešlo 26 účastníků a 12 mentorů. Většina z nich byla z České republiky, přijeli však také nadšenci z Rakouska, Austrálie, Peru, Velké Británie, Filipín, Polska či Slovenska. Průběh celého víkendu byl v režii zkušeného facilitátora Michala Maxiana, přiděleného komunitou UP Global.

V pátek večer účastníci prezentovali svoje nápady na vytvoření např. mobilní aplikace či jiné služby, poté vytvořili 5 týmů a celý víkend pracovali na zvolených nápadech. V neděli týmy v závěrečných prezentacích představily své hotové projekty odborné porotě, která hodnotila kvalitu podnikatelského plánu, volbu cílové skupiny, grafické zpracování a realizaci nápadu.

Zvítězil tým mySmarties se zábavnou aplikací propojující problémy dospělých a úžasně jednoduchá řešení dětí. Druhý nejlepší tým Coderhood se zaměřil na mezeru na trhu – nedostatek developerů. Jejich developerská škola má pomoci IT společnostem při hledání nových zaměstnanců.

Kdo mladé nadšence mentoroval po celou dobu?

Role mentorů se ujali zakladatel firmy GINA Software Boris ProcházkaAntonín Moravec ze společnosti Kentico Software, specialista na marketing a PR ze Studentreality.cz Ondřej Dufek, zakladatel ICT klastru v Polsku Marcin Jablonski, investor a zakladatel Cash Flow klubu Petr Sluka, profesionální kouč Carl Youssef z Amber Training & Consulting, zakladatel úspěšného startupu Reinto Milan Seitler, zástupce společnosti BIC-R&D, s.r.o. Luděk Kühr, specialista na oblast firemních strategií Jiří Slezák a Jakub Pacanda, který se aktuálně dostal se svým Startupem BEZNatlaku.cz mezi TOP30 v soutěži Vodafone Nápad roku 2015.

"Je to střetnutí kreativních a cílevědomých lidí"

Svou zkušenost s prvním Startup Weekendem popisuje na svém blogu jeden z účastníků Maxim Dužek: „StartUp Weekend je možnosť mladých ľudí odprezentovať svoje nápady, vytvoriť si svoje teamy s tými správnymi ľuďmi (marketingovými špecialistami, business partnermi, developérmi, atď.) a povýšiť ho na novú úroveň, poprípade ho priamo počas StartUp Weekendu zrealizovať! 

Ďalej je to stretnutie všetkých kreatívnych, cieľavedomých ľudí, ktorí vidia vo svojej budúcnosti podnikanie a sebarealizáciu. Ak všetky tieto aspekty skĺbite so zábavou, skúsenosťami a úžasnými organizátormi z KoPlacu (ĎAKUJEME!) nemáte nad čím premýšľať a bez váhania StartUp Weekend navštívite!“

"Největší odměnou pro nás byly úsměvy účastníků"

Aby celá akce mohla být uskutečněna, bylo nezbytné získat partnery, kteří by organizačnímu týmu pomohli událost financovat. Velké díky tedy patří coworkingovému centru KoPlac, které poskytlo prostory na celý víkend a společnosti SMART BUZZ, která přispěla finanční částkou na stravu účastníků a virtuální pracovnou. 

Dále společnosti Kentico Software, která zajistila krásná trička pro všechny účastníky a zejména hlavní cenu pro výherní tým: jednodenní kiteboardingový kurz. Dalšími cenami byl poukaz na responzivní web od společnosti Reinto, poukazy na služby od společnosti New Wave Service a také pracovní prostor v coworkingovém centru KoPlac. Společnost Smart Network umožnila představit Startup Weekend Brno členům svého klubu a hostům Business rána. 

Akce se vydařila nad naše očekávání, největší odměnou pro nás byly úsměvy na tvářích účastníků, když v neděli večer odcházeli z KoPlacu“, zhodnotila akci organizátorka Lenka Kührová. „Na jaře 2016 chceme zorganizovat další ročník pro více účastníků.“

Více informací můžete najít na Facebooku, oficiálním webu UP Global, či webu KoPlacu.

Kateřina Jančíková - redaktorka

Další články

Smart Network
Člen Představení člena: Anička Schwarzová - Odstraňte bariéry: Jak usnadnit cestu B2B klientů k vašim službám Přečtěte si více o Aničce Schwarzové a firmě Novitim.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK inspirace: „Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali ” V rámci série dílů inspirace se Gabriela zaměřuje na networking a mýty, které s ním jsou spjaté. V tomto 39. díle se Gabriela zaměřuje na téma: Jak se efektivně a jednoduše představit, abyste zaujali.
Detail článku
Smart Network
Smart SMART TALK rozhovor s Petrem Opavou Hostem dalšího dílu podcastu SMART TALK s Gabrielou je Petr Opava, umělec, muzikant, herec, lektor, skladatel a učitel hudby.
Detail článku
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network
Smart Network

KONTAKT

info@smart-network.cz Smart Network
+420 775 649 843 Smart Network
Informace o používání cookies Smart Network
Spisová značka: C 81849, vedená u Krajského soudu v Brně Smart Network
GDPR
Smart Network
Smart Network Smart Network Business Center s.r.o.
Smart Network IČ: 02607450, DIČ: CZ02607450
Smart Network Sídlo: Loosova 578/9, Lesná,Brno, 638 00
Smart Network Kancelář: Centrum Viktoria, Vodařská 2, 619 00 (2. patro)
Smart Network Úhrada vstupného na akce:
CZK: 2700633772/2010
fb tncz linked in google fb warengo google spotify apple podcasts

aplikace Podělte se s námi o kvalitu provozovaných služeb aplikace